موضوع: تعاریف فناوری اطلاعات
- فناوري اطلاعات دانشي است كه به بررسي ويژگي ها و چگونگي اطلاعات نيروهاي حاكم بر جريان اطلاعات و ابزار آماده سازي آنها براي به حداكثر رساندن دستيابي به اطلاعات و قابل استفاده كردن آن مي پردازد . آماده سازي اطلاعات شامل تفكيك اطلاعات دقيق ، علمي و مستند ، جمع آوري، سازمان دهي ، ذخيره ، بازيابي ، تفسير ، اشاعه و استفاده از آن مي شود .(مؤسسه فناوري جورجيا ، 1962 – نقل از اترتون ،1997 ).
- اصطلاح فناوري اطلاعات براي توصيف فناوريهايي به كار مي رود كه ما را در ضبط ، ذخيره سازي ، پرادزش ، بازيابي ، انتقال و دريافت اطلاعات ياري مي كند . اين اصطلاح ، فناوري هايي مانند رايانه ، انتقال از طريق دورنگار ، ارتباط از راه دور ، تلفن ، ماشين حساب ، چاپ و حكاكي را نيز در بر مي گيرد (كيت بهان و ديانا هولمز ، 1998 ) .
متن کامل را در ادامه مطلب مطالعه کنید:
- فناوري اطلاعات به مجموعه به هم پيوسته اي از روشها ، سخت افزارها ، نرم افزارها ، و تجهيزات ارتباطي كه اطلاعاتي را در اشكال گوناگون ( صدا ، تصوير و متن ) جمع آوري ، ذخيره سازي ، بازيابي ، پردازش ، انتقال و يا عرضه مي كند ، اتلاق مي شود ( دبيرخانه شوراي عالي انفورماتيك ، 1378 ) .
- فناوري اطلاعات متشكل از سخت افزار ، نرم افزار ، نيروي انساني ، اطلاعات ، مديريت ، توليد و نگهداري است كه در ارتباط متقابل با يكديگرند و فضايي مملو از اطلاعات ذخيره شده به صورت نظامدار و با قابليت دسترسي آسان پديد مي آورند . اين فضا در خدمت نيازهاي اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي جامعه قرار مي گيرد و سبب بهره وري و افزايش كيفيت و محصولات سازمانهاي متبوع مي شود (اسكاپ ESCAP) .
- فناوري اطلاعات همانند محور و مركز مجموعه اي از فعاليت هاي هدايت شده است كه كنترل مديريت ، بهره وري ، توليد ،آموزش و ارتقاي يك سيستم (اعم از سازمان يا پايگاه اطلاعاتي و …) را با يك مركزيت بر عهده دارد . همه سازمان ها ، ارگانها ، نهادها و وزارتخانه ها ناگزير از برقراري ارتباط با يكديگر و انتقال اطلاعات هستند . سازمان فناوري اطلاعات مسؤول برقراري اين ارتباطات در اشكال پيشرفته الكترونيكي است و به طور كلي مسؤليت كلي توليد ، حفظ ، ذخيره ، بازيابي و انتقال اطلاعات را در يك شبكه پيچيده را بر عهده دارد (محمدي ، 82 ).
- فناوري اطلاعات ، نقطه همگرايي الكترونيك ، پردازش داده ها و ارتباطات دور كه شامل تعدادي رايانه قوي ، فناوريهاي ارتباطي و همچنين نرم افزار است ، كه نياز به آن بر اثر سه عامل ايجاد مي شود. اول آنكه فناوري اطلاعات خود صنعتي راهبردي (استراتژيك) و بسيار سود آور در جهان است . دوم آنكه فناوري كليدي است و در همه صنايع و خدمات كاربرد دارد . سوم آنكه زير بناي اساسي است كه به همه مؤسسات و واحدهاي اقتصادي امكان مي دهد تا در استفاده از دانش بشري و انتقال آن سهيم شوند ؛ سبب كاهش هزينه ها مي شود و در نتيجه به افزايش بهره وري و كيفيت محصول مي انجامد ( سازمان راهبرد هاي فناوري اطلاعات آمريكا NSIT ) .
- فناوري اطلاعات تنها در ارتباط با رايانه ها ، نرم افزار و يا خدمات وابسته به آنها نيست . فناوري اطلاعات تركيبي از همه اين موارد است با اين نگرش كه چگونه اين فناوري مي تواند كمكي به سازمان و رسيدن به اهداف آن كند …. فناوري اطلاعات باعث مي شود انجام كارهاي زياد و طولاني با عمليات كمي انجام گيرد (Sutter 2003) .
- فناوري اطلاعات نوعي از فناوري است كه در آن انتقال داده ، اطلاعات و دانش انجام مي گيرد . اين مفهوم ضرورتا ً وابسته به رايانه ها نيست ، هر چند كه امروزه رايانه ها به عنوان ابزاري در گسترش و ايجاد راههايي بسيار قدرتمند در انجام امور هستند . نقشه كشي ، هندسه تحليلي ، دستگاه هاي كپي ، تلگراف ، تلفن ، فاكس و غيره به خوبي نمونه هايي از فناوري اطلاعات هستند (Fischiner 2000) .
- براي بسياري از مردم اين واژه مترادف است با « فناوري جديد» كه از ماشينهايي كه بر مبناي ريز پردازنده ها كار مي كنند ، استفاده مي كند . به عبارت ديگر گفته مي شود كه « فناوري اطلاعات » به طور ساده ، بيانگر كوششي است براي ممكن نمودن توسعه و پيشرفت محركهاي تجارتي به طور الكترونيكي و همچنين ايجاد حركتي سياست گونه براي كنترل دسترسي به اطلاعات (Zorkoczy and Nicholas 1995 ) .
- در سالهاي اخير ، كتابها ، مجلات ، مقالات و كنفرانس ها ، راه هايي را براي ارتباط پژوهشي و علمي ايجاد نموده اند . امروزه فناوري به ويژه فناوري اطلاعات ، در حال تاثير گذاري بر روي هر يك از اين سيستم هاي ارتباطي است . نشر الكترونيكي ، متن الكترونيكي ، پيام مبتني بر صدا و كنفرانس هاي تصويري ، چند نمونه از اثر فناوري اطلاعات هستند . فناوري اطلاعات به ما راه هاي جديدي براي ارتباط مي دهد و اساسا ً اين امكان را به وجود مي آورد تا سيستم هاي ارتباطي موجود نيز مورد تصحيح و بهبود قرار گيرند . اين كار آسان به نظر مي رسد كه تغيير و تحول از سيستم هايي كه از تنظيمات دستي استفاده مي كنند به سيستم هاي الكترونيكي انجام گيرد(Karamouzis 1999) .
- فناوري اطلاعات تركيبي از دو مفهوم فناوري و اطلاعات است . اطلاعات مفهوم گسترده اي را در بر دارد و به يك سري محتويات اشاره مي شود ، در حالي كه فناوري به ابزارهايي كه براي دستكاري اين محتويات به كار مي رود ، گفته مي شود . فناوري يك عنصر ضروري در تراكنش هاي پردازش اطلاعات است كه مشاهده ، آگاهي و تجربه از يك رابطه سلسله مراتبي در آن برخوردار هستند . اطلاعات منجر به پيدايش آگاهي شده ، و از به وجود آمدن آگاهي زياد ، تجربه حاصل مي گردد . اطلاعات از داده هايي كه ضرورتا ً قابل احساس و ادراك هستند نشأت مي گيرد . هنگامي كه داده ها براي استفاده در برخي امور سودمند به دسته ها و طبقه هايي دسته بندي و سازمان دهي مي شوند ، تبديل به اطلاعات مي گردند (Chaurasia 2003) .
- فناوري اطلاعات هر مجموعه اي از ابزارها ، روشها و رسانه ها است كه براي ثبت ، ذخيره ، و انتقال اطلاعات به كار گرفته مي شود . معمولا ً امروزه هنگامي كه اين اصطلاح را به كار مي بريم ، در حقيقت در مورد زير مجموعه خاصي از فناوري اطلاعات صحبت مي كنيم : فناوري اطلاعات ديجيتالي شبكه اي (Willis 2002) .
- فناوري اطلاعات عبارت است از سخت افزار ، نرم افزار ، ارتباط مخابراتي و سرويسها و خدماتي از كارمندان فناوري اطلاعات (Effy Oz 2002) .
- فناوري اطلاعات ، حوزه اي نسبتا ً جوان در مقابله با اكثر نظامهاي علمي ديگر است . با اين وجود ، در حدود 50 سال ، اين فناوري به عنوان بخشي از علم و دانش در آمده كه به خوبي قابل استدلال بوده و تقريبا ً پيچيده تر از نظامهاي علمي سنتي از قبيل ادبيات يا روانشناسي ،و يا پچيده تر از حوزه هاي حرفه اي از قبيل كسب و كار يا قانون است . در هر صورت ، فناوري اطلاعات ، اساسا ً متفاوت از اين نظام ها در برخي از نسبتهاي مهم بوده ، و بنابراين سواد فناوري اطلاعات ، ضرورتا ً متفاوت از سواد در حوزه هاي ديگر است (Ralph 1997) .